Mergeam pe drum, în puţinele mele ieşiri din decorul familiar(l) şi gândul îmi zbura tot înspre ei.
Mă apropiu cu paşi când mai mici, când mai mari de a doua înţărcare a mea. Prima a fost mai uşoară, ajutată şi de cursul vieţii. Aşa am prins aripi sa povestesc şi altora despre înţărcarea cu blândeţe. Fusese aşa lin, ca o curgere albastră, încât îmi închipuiam că încă două – trei sfaturi şi celelalte mame care trec pe aici se vor descurca numai bine.
Asta până am ajuns eu aici din nou.
La început a fost înţărcarea pe timp de noapte. Prima dată nu am fost sigură. Simţeam doar că e o situaţie cu care nu mă mai împac. Dar m-am împăcat cu neîmpăcarea mea şi am mers înainte. Încă o dată, de două ori poate şi somnul meu părea netulburat. Până când, cu aceleaşi treziri, somnul din mine începea să urle. Simţeam că nu mă mai pot împăca. Aşa că am luat măsuri: m-am aşezat cu mine însămi la masa tăcerii, mi-am vărsat of-ul şi mi-a povestit lacrimile. Am înţeles că până aici am putut şi apoi am găsit cuvinte să îi explic şi ei. M-a înţeles: Am dansat printre lacrimi, am legănat ochii prea obosiţi să adoarmă în pace şi în câteva săptămâni ne-am obişnuit. Acum, după câteva luni (acum îmi dau seama cât de multe au trecut) parcă aş fi dormit tot timpul fără să alăptez vreun prunc.
Mă mai trezesc? Bineînţeles! A fi mamă e o meserie fără pauze şi concedii, schimbul de noapte e la fel de intens ca şi cel de zi, dar suntem împăcate aşa.
Acum simt însă că mi-am atins altă limitare, o limitare pe care mi-aş dori atât de mult să nu o am.
Ştiu prea bine beneficiile autoînţărcării, despre vârstele antropologice şi de ce acesta a fost ritmul copiilor până nu demult. Dar mai ştiu că nu mai trăiesc în societatea aceea şi oricât încerc să mă învăţ acele ritmuri străbune, corpul meu strigă tot mai îndârjit altceva.
Le admir pe prietenele mele care continuă alăptarea ca pe un lucru firesc, ce curge din fiecare celulă a fiinţei lor şi la fel le admir pe mamele care şi-au înţeles limitările şi au căutat să le explice, pe limba copiilor, de ce unele lucruri se termină mai repede decât ne-am dori.
Nu, nu eşti mai puţin mamă dacă nu reuşeşti să îţi învingi limitările. Sau dacă, prin neputinţele tale aduci lacrimi în ochii copiilor tăi. Tot tu eşti cea care le va şterge cu blândeţe, care îi va îmbrăţişa şi va turna dragoste din belşug, acea dragoste care acoperă durerea şi şterge lacrimile.
Şi ce faci atunci când ai încercat toate sfaturile şi nimic nu pare să dea roade?
Mai aştepţi. Uneori, copiii cresc într-o zi câţi alţii într-un an.
Alteori încerci să te uiţi mai adânc, să vezi dacă e o frică acolo ce trebuie vindecată, o aripă ce trebuie pansată pentru ca puiul să poată zbura mai uşor.
Cauţi ajutor. Te înconjori cu prieteni care au aceleaşi valori ca tine, care pot să te sprijine, să îţi imprumute binoclul lor ca să poţi vedea din nou în depărtare, să aşezi această bucată într-un tablou mai cuprinzător.
Dacă eşti însă tot la capătul limitelor tale şi simţi că nu mai ai ce să întinzi ia pe cineva să te asculte. Şi apoi povesteşte-i copilului tău, atât de neclinitit în alipirea lui, despre neputinţele tale. Foloseşte cuvinte mici, pe care el să le poată digera. Iar dacă va fi nevoie, lasă-l să plângă în braţele tale. Priveşte-l în ochi şi aminteşte-i că îl iubeşti, că lucrurile vor fi mai frumoase şi că veţi petrece alte clipe minunate împreună.
P.s: iar dacă nu ai cu cine să povesteşti îţi stau cu drag la dispoziţie.
Later edit:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea până la 2 ani şi peste, atâta timp cât mama şi copilul doresc. Pe blogul ei, Raluca Donciu a tradus un minunat articol ce evidenţiază beneficiile alăptării dincolo de primul an de viaţă.
Hanna are acum 3 ani şi jumătate şi continuăm alăptarea, atâta timp cât amândouă ne vom simţi confortabil cu asta. De fapt, încă din prima zi când a gustat din mâncare, am pornit pe drumul înţărcării, unul lung, lin şi frumos pentru noi.
elvira
oct. 16, 2014 @ 19:48:28
Vai, Miriam,aticolul asta e pt mine!! mi-au si dat lacrimile…..sant intr-un punct in care nu mai pot :(…..Sury are 17 luni,lapte nu mai am aproape deloc (de la sarcina) si noaptea se trezeste de nenumarate ori,e agitata,nu ii place la titi nu ii place nici fara,se intoarce pe toate partile,ma musca,adormitul inapoi dureaza cam o ora…..si eu is atat de obosita si terminata fizic si pshihic ca as vrea acum,aici in secunda asta sa o intarc…..dar parca as mai duce-o putin….e inca mica,mi-e mila de ea ca nu ii pot explica sa inteleaga….cu maia a fost mult mai usor,cum ziceai si tu mai sus dar acum….nu pot nici sa scad mesele pt. ca la noi nu sant „mese” e titirit toata ziulica dupa pofta…oare cum s-o intarc sa nu ii fie tare rau? ma gandesc la suzeta sau biberoane,oare le-ar accepta aum? de leganat in brate nu stiu daca o sa pot ca simt deja ca imi crapa burta…as vrea macar noaptea sa nu mai suga….oare e doar o perioada? nu stiu ce sa mai fac dar asa nu mai prea putem continua…..
Elena
oct. 17, 2014 @ 00:27:39
Frumos spus. Daca e sa ma gandesc la viitor, nu cred ca voi avea puterea sa alaptez pana la autointarcare si in sinea mea imi doresc sa se autoincarce cat mai devreme, in jur de 2 ani.
Ioana
oct. 17, 2014 @ 14:48:51
Offf….am ajuns si eu la limita, am stat un pic, am plans si am mers mai departe. Intai, acum vreo 5 luni, nu i-am mai dat peste zi, apoi noaptea si de 2 zile nici dimineata la trezire. E tare greu cand il aud cum cere, cum pipaie tzitzi si mai greu e ca nu ma mai vrea noaptea cand uneori se trezeste si vrea in brate leganat. De cand l-am intarcat noaptea il vrea pe tati si mie mi se rupe sufletul. Cat o sa ii mai dau seara? Cat va dori el…si va mai fi lapte. acum are 22 de luni
miriama
oct. 17, 2014 @ 15:46:29
Elvira, te inteleg, e grea alaptarea in sarcina.
Da, se poate si intarcarea doar pe timp de noapte. Eu asa am ales in sarcina cu Abiel.
Poate fi si numai o perioada, in care ea se acomodeaza inca cu ideea ca va mai veni un membru in familie.
Cand nu mai poti, cauta sprijin! Apoi, cu mintea putin mai odihnita poti lua decizii mai aproape de ceea ce iti doresti pentru voi pe termen lung.
Te astept sa povestim mai pe indelete, cu sau fara copii, cum crezi ca iti e mai bine.
miriama
oct. 17, 2014 @ 15:48:10
Multumesc Elena.
Uneori nu stim ce puteri avem in noi pana nu ajungem acolo.
Multe nu ne imaginam alaptarea dincolo de bebelusie, dar o parte reusim sa ne acomodam atunci cand da peste noi.
Sunt si copii care se autointarca la 2 ani, dar de regula sunt exceptia.
Ma bucur insa ca esti deschisa sa o alaptezi pana la acea varsta. Ia fiecare etapa cu provocarile ei si cand vei avea nevoie de sustinere sunt aici!
miriama
oct. 17, 2014 @ 16:01:27
E greu uneori cand schimbam lucruri apropiate noua.
Se vede ca iti e si tie greu, Ioana
Poate ar ajuta sa gasesti moduri noi, jocuri, activitati prin care sa va conectati voi doi intr-un mod special.
Alaptare lina!
Petronela Manole Huminic
oct. 19, 2014 @ 22:44:07
Frumos,frumos, frumos.. Richard are aproape 2a5l …si inca este alaptat… mai zilele trecute ma gandeam, pentru a treia oara din vara pana acum, la intarcare… si ce crezi? n-am putut..ca de fiecare data el a inceput sa fie dificil si mai lipit de tatzi ca de obicei, plans, mofturi si scandal…si dupa vreo saptamana de ganduri intortochiate, despre cum si ce fel sa procedez cu intarcatul, mi-am gasit o seara linistita ( liniste autoimpusa, ca altfel e cam greu de gasit in tumultul zilnic al vietii noastre), si m-am decis sa-mi regasesc rabdarea si gandirea pozitiva, sa ma gandesc iar la binele si fericirea lui si sa-mi astept inca putin redobandirea somnului de noapte si a *libertatii* de miscare. Evident dupa ce m-am linistit eu s-a calmat si el, bineinteles ca odata cu stergerea gandului de intarcare din minte si copilul meu a incetat sa mai stea in permanenta agatat de mine si sa mai caute sa planga.. \Cu putin timp inainte am avut dureri la sanul stang atunci cand sugea si pentru 12 ore nu i-am dat sa manance din el, a inteles cand i-am spus ca ma doare si nu a insistat, ba mai mult, m-a mangaiat si mi-a adus el fel si fel de lucruri in idea de a o face pe tatzi bine. pe la ora 24 i-am dat sanul, fiind muult mai mica durerea la supt acum decat ce-a a sanului plin cu lapte, m-am gandit ca renuntant atat de usor la unul va renunta cu totul, doar ca stiti voi cum e treaba cu socotelile de acasa..Nu stiu exact care este varsta ideala pentru autointarcare, m-a gandeam ca pana la doi ani va renunta deja…dar apoi fiecare copil are ritmul lui, trairile lui… din cauza profesiei, tati este plecat cate patru luni apoi 2-3 acasa si el tanjeste la fiecare plecare…acum vorbeste si il inteleg cand isi spune dorul si imi cere sa-i explic…pana acum doar plangea si trebuia sa-i ghicesc motivele…si alinarea a fost intotdeauna la tatzi… ne-a fost mult mai usor sa trecem peste momentele grele… asa ca imi este greu sa-i iau alianrea care o gaseste la san … Si chiar nu nu ma lasa inima sa-l vad plangand si tragand de mine..am incercat o data si am sfarsit plagand amandoi dupa 20 de minute… ne-am pupat ne-am imbratisat si, dupa ce l-am alaptat,m-amangaiat si m-a linistit cu un *bibec mami* …asta e puiul meu frumos si iubitor… asa ca ramanem pe baricade pana este el pregatit sa-si gaseasca curajul. In iarna vrem sa mai facem un puiut, asa ca ramane de vazut cum vor evolua lucrurile…imi doresc sa fie cat mai bine… si ei sa fie cat mai fericiti…
miriama
oct. 20, 2014 @ 00:25:20
Multumim si felicitari pentru o alaptare atat de frumoasa! E atat de induiosatoare povestea voastra!
In primul rand pentru ca tu esti atenta la nevoile lui, iar asta e atat de important. Si apoi ca ti-ai dat seama ca tu esti punctul de echilibru si ai reusit sa reasezi lucrurile pe un fagas lin. E minunat cand se intampla asta!
Asa e, cand simt „pericolul” intarcarii, mai ales daca nu sunt pregatiti se vor agata cu toata fiinta de noi.
Ma bucur ca ii esti atat de aproape si ca va intelegeti minunat!
Povești despre alăptarea extinsă - de la mame pentru mame - SuntPitic - Blog de Parenting
aug. 01, 2017 @ 09:51:24