Încă de când m-am hotărât că voi fi alături de copiii mei şi îi voi ajuta să înveţe mi-am dat seama că vom începe cu jocuri, cu multe multe jocuri.
Am ştiut că nu îi voi forţa să înveţe ceva ci voi aştepta să facă lucrurile în ritmul lor.

Nu a trebuit să aştept mult. Abiel avea doar 3 ani şi un pic când ne-a uimit cum recunoştea literele şi le identifica cu sunetul lor în limba engleză. Nu făcusem nimic special, doar îl lăsasem, câte puţin din când în când să asculte nişte cântecele în limba engleză cu alfabetul. Le mai studiam apoi pe pereţi, fiindcă pe pereţii locului lor de joacă sălăşluiesc litere viu colorate, alături de animalele potrivite.
Dar lui Abiel, ca şi altor copii de vârsta lui şi sper deosebire de alţii copii de aceeaşi vârsta, nu i s-a părut interesant desenatul. Şi nici să urmărească pe o foaie zborul avionului. Îl pasiona lego (foarte indicat pentru motricitate fină), castelele şi poveştile.
Acum ne apropiem repede de aniversarea celor 5 ani de când Dumnezeu l-a trimis în familia noastră şi pe lângă pasiunea pentru labirinturi sau pentru calcule matematice (uneori socotim cu migdale) a început să fie interesat de trasarea literelor.
Şi tot în acelaşi timp cu el, sora lui mai mică, de 3 ani jumătate acum, a început să-şi deseneze pe picior litera H, de la Hanna, căci aşa o cheamă pe prinţesa noastră. E uimitor cum doi copii, la vârste diferite, sunt în aceeaşi etapă a învăţării. Şi nu, Hanna încă nu ştie alfabetul, dar are grijă Abiel să i-l arate. Şi ştiţi cum se spune: cel mai mult înveţi învăţându-i pe alţii, iar acest fapt se întâmplă atât de natural în familie.

Observând această dorinţă a lor de a-şi însuşi scrierea literelor am purces la căutat materiale care să mă ajute.
Printre primele care mi-au picat în mână au fost cărţile Wipe and Clean de la Usborne. Am început cu cele cu labirinturi şi cu activităţi iar acum e momentul să trecem la litere. Aşa că m-am bucurat când am văzut vă Usborne a pregătit două pachete speciale pentru grădiniţă şi şcoală.
1545916_405291726276611_8956946244017486063_n

 

Get Ready for School

O geantă numai potrivită pentru copii, cu 4 caiete de lucru: Alphabet, 1.2.3, First Letters şi Ready for writing. Setul vine cu o cariocă wipe and clean care e uşor de mânuit de cei mici si care se sterge usor cu un servetel. In cazul nostru, cand a ramas cartea scrisa mai multe saptamani, mi-a fost putin mai greu sa o sterg.
P1070837

 

Comparate cu cărţile iniţiale sunt mai mici ca dimensiuni, dar din ce am putut eu să văd sunt aceleaşi ca şi conţinut sau număr de pagini, cel puţin Alphabet e aşa şi tind să cred că şi celelalte sunt la fel. Iată comparaţia de mărime, cele din gentuţă fiind mai degrabă, ca dimensiuni un A5 iar cele iniţiale aprox format A4.

 

 

Am să iau fiecare carte în parte, ca să o puteţi vedea mai bine.

 

Wipe and Clean Alphabet
alphabet1

Fiecare centrimetru de hartie e folosit, astfel încât chiar şi pe prima pagină a cărţii copii au loc să facă roţilor contur şi să traseze alte linii.
Fiecare literă are pagina ei, sau o jumătate de pagină, în care sunt prezentate animale sau obiecte ce încep cu acea literă. Astfel copiii au ocazia să înveţe şi câteva cuvinte în limba engleză.

alphabet2 alphabet3

 

 

alphabet4

 

 

 

 

Iar la finalul cărţii are ocazia să exerseze fiecare literă pe rând. Cred că şi copiilor le vine mult mai uşor să exerseze fiecare literă atunci când totul e prezentat în imagini atrăgătoare pentru cei mici dar şi în culori relaxante.

 

 

 

Wipe and Clean 1.2.3

numebers

O carte în care copiii pot exersa număratul şi în acelaşi timp pot să se obişnuiască cu modul în care se scriu cifrele, iar toate astea le face ca într-un joc.

numbers2numbers1numbers3

 

 

Îmi place că având carioca fiecare copil poate face iar şi iar aceeaşi figură, acelaşi număr, până când va fi confortabil cu el. Şi în plus va putea să şteargă oridecâte ori va vrea.
Wipe and Clean First Letters

letters1

Se ştie că e mai simplu să înveţi atunci când o iei de la simplu la complicat. De aceea avem şi o carte în care literele sunt luate în ordinea complexităţii lor.

letters2 letters3 h

 

Mă fascinează tonul jucăuş al acestei cărţi şi mă întreb cum ar fi dacă toţi copiii ar putea învăţa să scrie într-un astfel de mediu atât de apropiat de mintea şi imaginaţia lor.

 

Wipe and Clean Ready for Writing

ready

Atunci când copilul dă primele semne de interes faţă de scris, când pare dornic să coloreze, putem începe cu această carte cu semne grafice. Începe cu semne din cele mai simple, cu linii drepte şi curbe, oval, pătrat şi dreptunghi până când începe să stăpânească prinderea corectă a creionul şi precizia trasării.

ready1 ready2

 

Prezentarea elegantă a setului îl face potrivit pentru a fi oferit cadou unui prieten mic şi drag!

 

Al doilea set, mai potrivit pentru cei care încep şcoala, e Starting School

Special-Offer-JUNE14-StartingSchoolWipeCleanActivityPack-IMAGE

 

O gentuţă ca cea de mai sus, tot patru cărticele „wipe and clean” dar cu un conţinut potrivit copilaşilor gata de şcoală. Cele patru titluri sunt: Telling the time, First Sums, First Words, Starting Times Tables (poza arata eronat cartea Ready for Writing din setul anterior).

Prima este numai bună dacă aveţi un copil interesat de oră, timp şi cum să citească ceasul.

sums

 

First sums e de fapt un caiet de matematică, în care, folosindu-se de elemente vizuale, copilul se familiarizează cu adunarea şi scăderea numerelor mici. Iată ce conţine ea, dar într-un format mai redus:
sums1 sums2 sums3 sums4 sums5

Despre celelalte cărţi din gentuţă voi reveni cu detalii după ce intrăm şi noi în posesia ei.

Daca doriţi să comandaţi aceste cărţi puteţi lua legătura aici sau direct pe pagina de Facebook a Cufărului. Şi nu uitaţi, mai sunt câteva zile de reduceri şi multe cărţi de poveşti, abţibilduri sau activităţi care vă aşteaptă!

 

 

Reclame